Ortanik Mandalina (Kıbrıs Mandalina)
Kabuk rengi açık portakal renkli ve hafif pürüzlüdür. Meyve eti, portakal renkli sulu, meyveler orta büyüklükte, küçük göbekli ve yassıdır. Ağaçları güçlü olup, tacı büyüktür. Oldukça verimli bir çeşittir. Olgunlaştıktan sonra ağaç üzerine kalitesi bozulmadan uzun süre kalabilir. Depolamaya elverişlidir. Oldukça sulu olup, meyve suyunun rengi çok güzeldir. Çok geççi bir çeşit olduğu için ticari açıdan avantajlıdır. Tropik iklim kuşağında meyve kabuğu düz, açık portakal renkli ve incedir. Akdeniz ve yarı tropik iklim kuşağında meyve kabuğu daha kalın ve kabuk rengi daha koyudur. Yetiştirildiği bölgeye göre çekirdek sayısı değişiklik gösterir Kıbrs’ta Mandora olarak bilinmekte ve daha çekirdekli olmaktadır. Kabuğu zor soyulur. Dilim zarları kalın olmasına rağmen meyve eti lezzetli ve kokuludur. Mandalina çeşitleri içinde en geççi olarak bilinir.
Doğal, taze ve benzersiz lezzetiyle vitamin deposu Ortanik mandalinalarımızı mutlaka deneyin.
Gösterişli olması veya uzun süre dayanması için hiçbir madde ile kaplamıyor, ilaçlı kâğıtlara sarmıyoruz.
Sizlere bu enfes Ortanik mandalinalarımızı dalından koparır koparmaz tazecik ulaştırıyoruz.
Mandalinalar hakkında;
Sıcak iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir. Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan ve C vitamini deposu olarak bilinen mandalinanın, kanser riskini azalttığı bildirilmektedir. Yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azaltmaktadır, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Mandalinanın C vitamini içermesiyle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bedenin direnme gücünü artırmaktadır. Posalı olması nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Çekirdeksiz türleri de bulunan mandalinanın kolay soyulabildiği için çocukların da severek yediği bir meyvedir. Böbreklerimize çok faydalıdır. Kanın temizlenmesinde yardımcı olur. Sinirsel bozukluklarda sinirlerimizin yatışmasına yardımcı olur. Mandalina damar sertliğine karşı çok faydalıdır. İçerdiği antioksidan maddelerle kansere karşı vücut direncini arttırır. Aynı zamanda şeker hastalığını engeller. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır.